ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Λίγα λόγια, γενικές πληροφορίες

Το Μεγανήσι βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας, γι’αυτό και ονομάζεται έτσι. Έχει έκταση 22,356 τ. χλμ. και πληθυσμό 914 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Το Μεγανήσι ανήκει επίσης στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων. Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον καιρό του Στράβωνα, το Μεγανήσι ονομαζόταν Τάφος ή Ταφιάς (σ.σ. από την ομηρική λέξη “τάπφος”, που θα πει “όμορφος”) και ανήκε στους λεγόμενους Ταφίους Νήσους, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως η Κάλαμος (παλαιότερα Κάρνος), ο Καστός, η Άτοκος και το Αρκούδι.

Κατά την εποχή του χαλκού αποτελούσε κέντρο του πειρατικού λαού των Τηλεβόων, οι οποίοι ονομάζονταν και Ταφίοι, από το αρχαίο όνομα του Μεγανησίου, και είχαν κυριαρχήσει στην γύρω θάλασσα. Με την παρακμή των Τηλεβόων το Μεγανήσι ακολούθησε την ιστορική πορεία της Λευκάδας μέχρι τις μέρες μας. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου, είχε την μυστική του βάση το Υποβρύχιο Παπανικολής. Η σπηλιά αυτή είναι επισκέψιμη μέχρι και σήμερα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά την παραμονή σας στο νησί μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος, αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Όσο για κάποιες από τις οργανωμένες παραλίες, υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης κανό.

Επίσης, το Μεγανήσι είναι κατάλληλο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς οι δρόμοι και τα μονοπάτια του είναι μέσα στο πράσινο, απολαμβάνοντας έτσι τα χρώματα, τους ήχους και τις υπέροχες μυρωδιές της φύσης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Αεροπορικώς μέχρι το Άκτιο και από εκεί 20 λεπτά οδικώς μέχρι τη Λευκάδα. Από το Νυδρί της Λευκάδας μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ferry boat για το Mεγανήσι, το οποίο απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια από το Νυδρί, της Λευκάδας, όπου ανά τακτικά χρονικά διαστήματα αναχωρεί ferry boat με προορισμό το νησί μας. Η διαδρομή, που διαρκεί 25 λεπτά, είναι μαγευτική αφού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά μικρά νησάκια, που είναι διάσπαρτα γύρω από το Μεγανήσι και ανάμεσά τους την Μαδουρή με το παλαιό αρχοντικό του Βαλαωρίτη και τον Σκορπιό, ιδιοκτησίας του Ρώσου Μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που πέρασε στα χέρια του από την οικογένεια Ωνάση.

Οδικώς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος μέχρι την πόλη της Λευκάδας ή το Νυδρί Λευκάδας και στη συνέχεια τη χρήση του ταχύπλοου ή του ferry boat, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.
Από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη με ferry boat μέχρι τη Λευκάδα (λιμάνι Βασιλικής ή λιμάνι Νυδριού).

Με το δικό σας σκάφος, χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία λιμάνια του νησιού (Σπήλια, Αθερινός, Βαθύ).
Μπορεί στο νησί να μην υπάρχει (τουλάχιστον όχι ακόμα) ελικοδρόμιο, αλλά σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει η δυνατότητα χρήσης – παραχώρησης χώρου.

Το νησί διαθέτει καλό οδικό δίκτυο για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους το αυτοκίνητο.
Στον Δήμο Μεγανησίου υπάρχει τακτική τοπική συγκοινωνία που σας παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς και στους τρεις οικισμούς του νησιού. Κατά τους θερινούς μήνες γίνονται και επιπλέον δρομολόγια για την διευκόλυνσή σας. Για όσους πάλι ενδιαφέρονται, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης TAXI.

Από τον Αύγουστο του 2015 βρίσκονται σε λειτουργία δύο ΑΤΜ των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank στον οικισμό Βαθέος.